Lainaa elämältä

Euroopassa-talous-kohenee-Suomessa-viela-yskitaan-uusilaina

Elämä on lainaa. Kaikki elämässä on lainaa. Sitä on terveys, asunto, on asuntolainaa, kaikenlaista lainaa. Kun elämään suhtautuu lainana, sitä osaa arvostaa paljon enemmän, sitä ei pidä lainkaan itsestäänselvyytenä.

Lainasta minä aion tässä blogissa kirjoittaa, erilaisista lainoista elämässä. Lasten lainasta, kirjastolainasta, asuntolainasta, pikalaista, ja yrityslainasta…. Aika erikoinen blogin aihe sinänsä, mutta mielestäni laina on kiinnostava ilmiö. Historian saatossa se on orjuuttanut ihmisiä, se on syössyt ihmisiä tuhoon, henkilökohtaisiin konkursseihin ja kuolemaan. Laina on kaatanut kokonaisia valtioita ja saattanut niitä toisten valtioiden hallintaan. Laina pitää ihmisiä pelossa.

Miten on käynyt Kreikan, kun se sai muilta Euroopan mailta lainaa? Nyt koko maa on Euroopan pankkien talutusnuorassa, se on myynyt kaiken tärkeän omaisuutensa niin, että pian maan kreikkalaisten jalkojen juuressa ei ole heidän omaansa. Se on mielestäni äärimmäisen surullista. Lainalla voi pelastaa ja tuhota. Nyt ulkomaiset ja monikansalliset yhtiöt määräävät elintärkeistä asioista Kreikassa, kuten siitä, mitä ruoka maksaa, pian myös siitä, mitä vesi ja sähkö maksaa. Lainalla voi riistää. Laina on salakavala hallinnan ja vallan keino, jossa käytetään hyväksi toisen surkeaa taloutta ja ahdinkoa.

Pienemmässä mittakaavassa myös esimerkiksi pikalainat, pikavipit ja kulutusluotot toimivat näin. Laina on hyvä renki mutta huono isäntä. Valitettavan helposti pikalainasta tulee omistajansa isäntä, sillä lainojen ehdot ovat niin kovat ja tiukat, että niitä saa hoitaa kieli keskellä suuta. Jos lainanmaksu on kaksi päivää myöhässä, saatat saada monen kympin huomautusmaksun. Moni pikavippifirma harjoittaa myös perintää, joten perintäkuluja laskutetaan jo ensimmäisestä maksumuistutuksesta. Suomessa on paljon surullisia tarinoita siitä, kuinka on epätoivoissaan otettu pikalaina korjaamaan jotakin maksamatonta laskua tai velkaa ja sitten pikalainasta onkin tullut ongelma. Otetaan lainaa jotta voidaan maksaa edellinen laina pois, siitä kierteestä on hankala päästä.

Vielä surullisempaa on nähdä, kuinka köykäisesti osa ihmisistä ja varsinkin nuoremmista suhtautuu rahaan. Sen oletetaan kasvavan puissa. Eletään lainalla, tehdään kaikkea kivaa lainalla. Tähän jotkut pikalainayrityksetkin iskevät: lähde lomalle, ota pikalaina! Tee jotain kivaa jo nyt, älä jätä sitä kivaa huomiseen! Ei ole mitään väliä onko sinulla oikeasti varaa siihen, pääasia on että tyydytät nautinnon tarpeesi sillä hetkellä kun sellainen tulee. Kun laina on otettu ja sitä aletaan maksella takaisin, nautinto on jo unohtunut, se ei enää lämmitä, vaan tekisi lisää mieli samaa. Tämä johtaa äkkiä kierteeseen, jossa eletään koko ajan lainalla. Sama asia koskee esimerkiksi luottokorttia. Toiset elävät jatkuvasti luotolla, eivät saa sitä koskaan katkaistua ja kuinka paljon euroja kilisee hukkaan korkoina ja tilinhoitomaksuina.

Lainasta on tullut yhä merkittävä tekijä maailmassa. Se on ehkä merkittävämpi kuin koskaan, koska se koskee nyt niin vahvasti myös yksittäisten ihmisten tavallista arkea. Ennen hankintoihin säästettiin nyt ne ostetaan lainarahalla. Tästä aion vielä pauhata lisää!

One thought on “Lainaa elämältä”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *